Polityka prywatności

Ochrona Twoich danych osobowych jest dla nas bardzo ważna. Możesz oczekiwać od nas zachowania poufności i ostrożności w odniesieniu do Twoich danych oraz zapewnienia wysokiego poziomu bezpieczeństwa danych.

Gromadzimy i wykorzystujemy Twoje dane osobowe wyłącznie w ramach obowiązujących przepisów o ochronie danych osobowych.

Niniejsza Polityka Prywatności ma zastosowanie do danych osobowych, które otrzymaliśmy od osób fizycznych z różnych źródeł (klienci, dostawcy, partnerzy biznesowi, strony internetowe, media społecznościowe).

1 Kontakty

1.1 Nazwa i adres strony odpowiedzialnej
Podmiotem odpowiedzialnym za przetwarzanie danych osobowych jest strona odpowiedzialna za ich przetwarzanie:

SIGA Services AG
Rütmattstrasse 7
CH-6017 Ruswil
E-mail: webmaster@siga.swiss
Telefon: +41 (0) 41 499 69 69
Internet: http://www.siga.swiss

1.2 Nazwa i adres przedstawiciela w UE
Przedstawiciel strony odpowiedzialnej w UE jest:

SIGA Cover GmbH Deutschland
Willy-Brandt-Platz 2
12529 Schönefeld
E-mail: webmaster@siga.swiss
Telefon: +49 30 220 270 00

Internet: https://www.siga.swiss/

2 Zakres i cel gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania danych osobowych

Dane osobowe to „wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej”. Identyfikatory internetowe, takie jak adresy IP, mogą być traktowane jako dane o charakterze osobowym, chyba że zostały one celowo zanonimizowane.

Przetwarzamy dane osobowe w następujących celach:

  • Zapytania za pomocą formularzy kontaktowych
  • Obsługa klienta
  • Zaplanowanie spotkania
  • Otwarcie konta
  • Zamówienia (np. w naszym sklepie internetowym)
  • Wnioski (za pośrednictwem formularza online lub poczty elektronicznej)
  • Cele marketingowe
  • Optymalizacja strony internetowej (dostosowanie strony internetowej do Twoich potrzeb)
  • Ochrona przed atakami hakerskimi i oraz ich rejestrowanie
  • Tworzenie statystyk użytkowania
  • Ocena potrzeb (np. poprzez ankiety i oceny)
  • Spotkania online, szkolenia produktowe lub seminaria eksperckie

2.1 Odwiedzanie witryny internetowej

Gdy odwiedzasz naszą witrynę, nasze serwery przechowują tymczasowo następujące dane w pliku dziennika, zwanym plikiem dziennika serwera:

  • Adres IP komputera, z którego zostało wysłane żądanie
  • Data i godzina dostępu/pobrania
  • Nazwa i adres URL pobranych danych
  • System operacyjny komputera oraz przeglądarka, z której korzystasz
  • Kraj, z którego uzyskano dostęp do naszej witryny internetowej
  • Nazwa Twojego dostawcy usług internetowych
  • Różnica strefy czasowej w odniesieniu do czasu Greenwich (GMT)
  • Treść żądania (konkretna strona)
  • Status dostępu / kod statusu HTTP
  • Ilość danych przesłanych w każdym przypadku
  • Ostatnio odwiedzona witryna internetowa
  • Ustawienia przeglądarki
  • Język i wersja oprogramowania przeglądarki
  • Włączone wtyczki przeglądarki

Podstawą prawną do tymczasowego przechowywania danych osobowych i plików dziennika jest uzasadniony interes. Uzasadniony interes obejmuje:

  • poprawne dostarczanie informacji w naszej witrynie internetowej
  • optymalizację zawartości naszej witryny internetowej oraz jej reklamy
  • dostarczenie organom ścigania informacji niezbędnych do przeprowadzenia postępowania w przypadku cyberataku
  • ulepszanie naszych usług oraz naszej witryny internetowej
  • zbieranie danych statystycznych
  • przetwarzanie zamówień w naszym sklepie internetowym

2.2 Newsletter

Jeśli chcesz zapisać się do naszego newslettera, potrzebujemy Twojego adresu e-mail.

Gdy zapiszesz się do naszego newslettera, nasz uzasadniony interes w przetwarzaniu Twoich danych obejmuje dostarczenie naszym dotychczasowym klientom biznesowym (business-to-business) informacji oraz reklamę naszych produktów.

Do subskrypcji newslettera stosujemy tzw. procedurę double opt-in (dwustopniowy proces wyrażenia zgody na subskrypcję). Oznacza to, że po podaniu adresu e-mail na podany adres wyślemy e-mail z prośbą o potwierdzenie chęci otrzymywania naszego newslettera. Możesz potwierdzić klikając na link aktywacyjny podany w e-mailu potwierdzającym.

Wysyłka naszego newslettera odbywa się za pośrednictwem 'MailChimp', platformy wysyłkowej biuletynu amerykańskiego dostawcy Rocket Science Group, LLC, 675 Ponce De Leon Ave NE #5000, Atlanta, GA 30308, USA. Adresy e-mail odbiorców naszego newslettera, jak również dodatkowe dane tutaj wymienione, są przechowywane na serwerach MailChimp w USA. MailChimp wykorzystuje te informacje do celów dystrybucji i oceny biuletynu w naszym imieniu. Ponadto MailChimp może wykorzystać te dane do optymalizacji i poprawy własnych usług, takich jak poczta elektroniczna, techniczna optymalizacja dystrybucji i prezentacji newslettera lub do celów gospodarczych w celu określenia, z jakich krajów pochodzą odbiorcy. MailChimp nie może jednak wykorzystywać danych naszych odbiorców do bezpośredniej korespondencji z nimi lub z osobami trzecimi. Wierzymy w niezawodność MailChimp i stosowanych środków bezpieczeństwa danych. MailChimp jest certyfikowany zgodnie z unijno-amerykańskim porozumieniem o ochronie danych osobowych ‘Privacy Shield’(Tarcza prywatności) i tym samym zobowiązuje się do przestrzegania wymogów UE w zakresie ochrony danych (https://www.privacyshield.gov/participant?id=a2zt0000000TO6hAAG).

Mamy również ‘Data processing contract’ (Umowa o przetwarzanie danych) z firmą MailChimp. Jest to umowa, w której MailChimp zobowiązał się do ochrony w naszym imieniu prywatności danych naszych użytkowników zgodnie z  polityką prywatności MailChimp, a w szczególności do nieujawniania ich osobom trzecim (https://mailchimp.com/legal/data-processing-addendum/).

Polityka prywatności MailChimp jest dostępna tutaj (https://mailchimp.com/legal/privacy/).

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji newslettera. Na końcu każdego newslettera znajduje się link umożliwiający rezygnację z subskrypcji. Aby zrezygnować z newslettera, kliknij na odpowiedni przycisk w otrzymywanym biuletynie. Możesz również wysłać stosowaną prośbę na następujący adres e-mail: newsletter@siga.swiss.

2.3 Formularz kontaktowy

Możesz skontaktować się z nami za pośrednictwem formularza kontaktowego na naszej stronie internetowej i/lub wysyłając do nas wiadomość e-mail. Dane gromadzone w formularzu kontaktowym są widoczne na danym formularzu kontaktowym.

Dane te są przechowywane i wykorzystywane wyłącznie w celu przetworzenia żądania związanego z danym kontaktem lub w celach techniczno-administracyjnych związanych z nawiązaniem kontaktu.

Zarówno nasz, jak i Twój uzasadniony interes, polega na realizacji Twoich potrzeb. Jeżeli kontaktujesz się z nami w związku z realizacją umowy, której jesteś stroną, lub w ramach działań przedumownych, jest to dodatkowa podstawa prawna do przetwarzania danych osobowych.

W każdej chwili możesz cofnąć udzieloną zgodę na przetwarzanie danych. Prosimy o przesłanie prośby o rezygnację na następujący adres e-mail: webmaster@siga.swiss.

2.4 Wykorzystanie do celów promocyjnych

Wykorzystujemy Twoje dane osobowe na podstawie naszego uzasadnionego interesu w następujących celach:

  • Aby stale poprawiać jakość zakupów i czynić je bardziej indywidualnymi i przyjaznymi dla klienta
  • Aby kontaktować się z Tobą w sprawie Twoich zamówień
  • Aby kontaktować się z istniejącymi klientami biznesowymi (business-to-business) w sprawie produktów lub kampanii marketingowych wymagających podania adresu e-mail
  • Aby polecać produkty lub usługi, które mogą Cię zainteresować

W każdej chwili masz prawo zrezygnować z naszej korespondencji bezpośredniej lub wypisać się z niej: webmaster@siga.swiss.

2.5 Komentarze

Istnieje możliwość zgłaszania uwag. Potrzebujemy do tego twojego imienia lub pseudonimu. Prosimy o podanie tych informacji w celu umożliwienia przejrzystej i spersonalizowanej komunikacji pomiędzy autorami i osobami zgłaszającymi uwagi.

Ponadto, Twój adres IP i adres e-mail mogą zostać przechwycone i przechowywane. Robimy to dla naszego bezpieczeństwa na wypadek, gdyby ktoś zostawił nielegalne treści w swoich komentarzach. Przechowywanie tych informacji może również zapobiec spamowi.

Podane przez Ciebie dane osobowe nie będą łączone z innymi danymi.

2.6 Badania rynkowe

Nie wykorzystujemy danych zebranych w ramach badań rynkowych do celów komercyjnych. Detailed information (in particular for evaluating your disclosures) can be found in the context of the survey or where you provide information. Twoje odpowiedzi na ankiety nie będą udostępniane stronom trzecim ani publikowane.

Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest istnienie umowy i/lub uzasadniony interes.

2.7 Spotkania online 
Na naszej stronie internetowej mają Państwo możliwość zgłoszenia się do spotkania online. Dane obowiązkowe, które są konieczne dla organizacji takiego spotkania online, są specjalnie zaznaczone. Podanie dalszych informacji jest dobrowolne.

SIGA wykorzysta Państwa dane do zaplanowania spotkania online i skontaktowania się z Państwem. W ramach organizacji spotkania online na podany adres e-mail otrzymają Państwo od nas zaproszenie ze wskazaniem terminu.

2.7.1 Zoom 
Przeprowadzając konferencje telefoniczne, spotkania online, konferencje wideo i/lub seminaria internetowe (poniżej: „spotkania online”), korzystamy z narzędzia „Zoom”. „Zoom“ to usługa firmy Zoom Video Commu-nications, Inc. z siedzibą w USA.

Podczas użytkowania „Zoom“ przetwarzane są różne rodzaje danych. Zakres danych zależy przy tym ró-wnież od tego, jakich informacji odnośnie do danych udzielą Państwo przed wzgl. podczas udziału w „spot-kaniu online”:  

Informacje na temat użytkownika: Imię, nazwisko, telefon (opcjonalnie), adres e-mail, hasło (poza po-jedynczym logowaniem „single sign-on“), zdjęcie profilowe (opcjonalnie), 
dział (opcjonalnie) 
Dane spotkania: Temat, opis (opcjonalnie), adresy IP uczestników, informacje na temat urządzeń i oprzyrządowania 

W przypadku nagrywania (opcjonalnie): Pliki MP4 wszystkich nagrań wideo, audio i prezentacji, pliki M4A wszystkich nagrań audio, plik tekstowy czatu spotkania online.

W przypadku połączenia telefonicznego: Informacje na temat łączącego się i wybieranego numeru tele-fonu, nazwa kraju, czas rozpoczęcia i zakończenia. Ewentualnie mogą zostać zapisane dalsze dane dotyczące połączenia, jak np. adres IP urządzenia.

Dane tekstowe, audio i wideo: Ewentualnie podczas „spotkania online” możliwe jest także korzystanie z funkcji czatu, zadawania pytań lub ankiety. Podane przez Państwa dane tekstowe będą przetwarzane z zamiarem wyświetlenia ich na spotkaniu online i ew. zostaną zapisane. Aby umożliwić odtworzenie nagrania wideo lub audio, w czasie trwania spotkania odpowiednio będą przetwarzane dane z mikrofonu oraz ewen-tualnej kamery wideo Państwa urządzenia. W każdej chwili mogą Państwo sami wyłączyć lub wyciszyć kamerę czy mikrofon poprzez aplikację „Zoom“.

Aby wziąć udział w „spotkaniu online” lub wejść do „pokoju spotkania”, muszą Państwo podać przynajmniej swoje nazwisko.

W razie nagrywania „spotkania online”, zawiadomimy Państwa o tym w jasny sposób i - jeżeli będzie to konieczne - zapytamy o zgodę. Fakt nagrywania będzie również sygnalizowany w aplikacji „Zoom”.

Dokonamy także zapisu treści czatu, jeżeli będzie to konieczne do zapisu wyników spotkania online. Jednak z reguły nie robimy tego.

W przypadku spotkań online możemy również przetwarzać pytania zadane przez uczestników spotkania w celu rejestracji i analizy spotkań online.

Jeżeli są Państwo zarejestrowani w aplikacji „Zoom” jako użytkownicy, to sprawozdania ze „spotkań online” (dane meta spotkania, dane wybieranych numerów telefonu, pytania i odpowiedzi podczas spotkań online, funkcja ankiety podczas spotkań online) mogą być przechowywane w aplikacji „Zoom” przez nawet miesiąc.

Nie korzystamy ze zautomatyzowanego podejmowania decyzji w rozumieniu art. 22 RODO.

Przepisy o ochronie danych osobowych stosowane przez aplikację „Zoom“ można przeczytać tutaj (https://zoom.us/privacy). 
 

2.8 Sklepy internetowe

2.8.1 Ogólne

Jeśli chcesz skorzystać z usług naszych sklepów internetowych pod adresem webshop.siga.swiss i shop.siga.swiss, konieczne jest podanie nam danych niezbędnych do realizacji Twojego zamówienia. Obowiązkowe dane konieczne do przetwarzania informacji wymaganych na mocy umowy są oznaczone osobno. Podanie dodatkowych informacji jest opcjonalne.

Podczas realizacji zamówień nasi dostawcy usług otrzymają dane niezbędne do realizacji i przetwarzania zamówień. Dane te obejmują między innymi Twój adres e-mail i numer telefonu, na przykład w celu ustalenia daty dostawy. Więcej informacji na temat ochrony danych przez poszczególnych dostawców jest dostępnych na stronie internetowej danego dostawcy.

2.8.2 Zakładanie konta klienta

Po otwarciu konta klienta otrzymasz chroniony hasłem bezpośredni dostęp do przechowywanych przez nas danych dotyczących Ciebie (takich jak nazwisko i adres). Na koncie klienta możesz przeglądać dane o złożonych przez Ciebie i niedawno wysłanych zamówieniach.

Do realizacji Twojego zamówienia potrzebujemy Twojego prawidłowego imienia i nazwiska, adresu i szczegółów dotyczących płatności. Potrzebujemy Twojego adresu e-mail, abyśmy mogli potwierdzić przyjęcie zamówienia i status wysyłki, a także aby móc się z Tobą skontaktować. Wykorzystujemy również Twój adres e-mail do identyfikacji (nazwa logowania) po zalogowaniu się na konto klienta.

Konta klientów nie są publiczne i nie mogą być indeksowane przez wyszukiwarki. Jeśli użytkownik usunął swoje konto, jego dane w odniesieniu do konta użytkownika zostaną usunięte, z zastrzeżeniem wymogów prawnych dotyczących przechowywania danych. Twoim obowiązkiem jest zabezpieczyć swoje dane po rozwiązaniu umowy przed okresem jej wygaśnięcia. Zastrzegamy sobie prawo do trwałego usunięcia wszystkich danych przechowywanych w okresie obowiązywania umowy.

2.8.3 Konta klientów

Możesz użyć swojego konta, aby zalogować się do naszego sklepu internetowego.

Jeśli nie wylogujesz się z konta, pozostaniesz automatycznie zalogowany przez pewien czas na używanym urządzeniu. Ta funkcja umożliwia szybszy dostęp do sklepu internetowego.

Po utworzeniu konta lub skorygowaniu wcześniej podanych danych, dane te będą trwale przechowywane w ustawieniach konta i mogą być wykorzystywane do przyszłych zamówień bez ich ponownego wprowadzania.

Jeśli założyłeś konto w naszym sklepie internetowym, Twoje dane osobowe zostaną wykorzystane do realizacji zamówienia i ułatwienia realizacji przyszłych zamówień. Aby zapobiec nieupoważnionemu dostępowi osób trzecich do Twoich danych osobowych, proces zamawiania jest szyfrowany przy użyciu technologii TLS.

Podczas rejestracji lub ponownej rejestracji w celu korzystania z naszych usług online, przechowujemy Twój adres IP oraz godzinę dla wszystkich aktywności użytkowników. Podstawą przechowywania danych jest nasz uzasadniony interes oraz ochrona przed niewłaściwym i nieuprawnionym wykorzystaniem danych. Nie udostępniamy tych danych osobom trzecim, chyba że jest to konieczne do dochodzenia naszych roszczeń lub wymagane przez prawo. Przetwarzamy dane dotyczące użycia (takie jak strony internetowe odwiedzane w związku z naszymi usługami online, zainteresowanie naszymi produktami) oraz dane dotyczące treści (takie jak wpisy w formularzu kontaktowym lub profile użytkowników) w celach komercyjnych w profilu użytkownika, tak abyśmy mogli zgłaszać sugestie w oparciu o wcześniej wykorzystywane usługi.

2.9 Aplikacje internetowe

Jeśli ubiegasz się o pracę w naszej firmie, wykorzystamy Twoje dane do przetworzenia Twojej aplikacji. Podczas procesu rekrutacji będziemy przechowywać informacje w naszej bazie danych kandydatów, takie jak dane osobowe, adresy pocztowe i kontaktowe oraz inne dokumenty, które są częścią Twojej aplikacji, w tym list motywacyjny, CV i certyfikaty. Ponadto kandydaci mogą dobrowolnie podać dodatkowe informacje. Dane te są przechowywane wyłącznie w związku z Twoją aplikacją i będą analizowane, edytowane i udostępniane wewnętrznie. Dane mogą być również przetwarzane do celów statystycznych (takich jak raportowanie). W tym przypadku nie byłoby możliwe wyciągnięcie żadnych wniosków dotyczących osób fizycznych. Przesyłając swoją aplikację, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych do celów procesu aplikacyjnego.

Poza tym, dane dotyczące Twojej aplikacji będą przetwarzane w naszym imieniu przez dostawcę usług hostingowych na podstawie umów zgodnie z art. 28 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO).

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych jest wspólny interes w przetwarzaniu Twojej aplikacji. Jeżeli informacje dotyczące Twojej aplikacji są przetwarzane w związku z realizacją umowy, której jesteś stroną lub w ramach czynności poprzedzających zawarcie umowy, stanowi to wówczas dodatkową podstawę prawną do przetwarzania Twoich danych osobowych.

Jeśli zawrzemy z Tobą umowę zatrudnienia, przesłane dane będą przechowywane w celu przetwarzania stosunku pracy zgodnie z przepisami ustawowymi. Jeśli proces aplikacji zakończy się bez zawarcia umowy zatrudnienia, Twoje dane osobowe będą przechowywane przez sześć miesięcy, a następnie zostaną usunięte, chyba że wyrazisz zgodę na wykorzystanie Twoich danych do dalszych procedur rekrutacyjnych. 
Niezależnie od powyższego, masz możliwość usunięcia swoich danych elektronicznych w dowolnym momencie. Możesz skontaktować się z osobą wymienioną w ogłoszeniu o pracę jako osoba kontaktowa lub wysłać wiadomość e-mail na adres: hr@siga.swiss.

3 Usuwanie danych

Przetwarzamy i przechowujemy Twoje dane osobowe tylko przez okres wymagany do realizacji celu gromadzenia danych lub zgodnie z przepisami ustawowymi lub wykonawczymi, którym podlegamy. Jeżeli cel przechowywania danych przestanie istnieć lub upłynie określony okres przechowywania danych, dane użytkownika zostaną rutynowo zablokowane lub usunięte zgodnie z przepisami ustawowymi. Jeśli Twoje dane nie zostaną usunięte, ponieważ są potrzebne do innych zgodnych z prawem celów, przetwarzanie danych zostanie ograniczone.

Ponadto usuniemy Twoje dane, jeśli poprosisz nas o to, wysyłając wiadomość e-mail na adres webmaster@siga.swiss oraz jeśli nie mamy prawnego ani innego obowiązku zachowywania lub zapisywania tych danych.

4 Ujawnienie danych stronom trzecim

Udostępnimy Twoje dane osobowe poza grupą SIGA tylko wtedy, gdy wyraziłeś(-aś) na to wyraźną zgodę. Jesteśmy prawnie zobowiązani do posiadania w tym uzasadnionego interesu lub musi to być konieczne do wyegzekwowania naszych praw, w szczególności do dochodzenia roszczeń wynikających ze stosunku umownego. Ponadto, ujawnimy Twoje informacje stronom trzecim, jeśli jest to wymagane do korzystania z witryny internetowej lub konieczne do świadczenia żądanych usług. Wykorzystywanie danych ujawnionych stronom trzecim jest ściśle ograniczone do wyżej wymienionych celów.

Udostępniamy część Twoich danych osobowych następującym kategoriom odbiorców w obszarach UE/EOG/CH, ale jednocześnie zapewniamy ochronę Twoich danych osobowych:

  • Firmy z grupy SIGA
  • Operatorzy usług informatycznych, finansowych i turystycznych
  • Dostawcy usług hostingowych
  • Przedsiębiorstwa transportowe i logistyczne
  • Organy administracji publicznej

Twoje dane są przechowywane w naszym systemie zarządzania relacjami z klientami (CRM). Wykorzystujemy System CRM FileMaker/MS Dynamics w oparciu o nasz uzasadniony interes (sprawne i szybkie przetwarzanie wniosków użytkowników, obsługa klienta, marketing). W tym celu zawarliśmy umowę z firmą Microsoft zawierającą tzw. standardowe klauzule umowne. Na mocy tej umowy Microsoft zobowiązuje się do przetwarzania danych użytkownika wyłącznie zgodnie z naszymi instrukcjami oraz zgodnie z unijnymi standardami ochrony danych. Firma Microsoft jest certyfikowana zgodnie z Umową o Ochronie Prywatności (Privacy Shield Agreement), która stanowi dodatkową gwarancję zgodności z europejskim prawem o ochronie danych (https://www.privacyshield.gov/participant?id=a2zt0000000KzNaAAK).

Różne strony trzecie są również wyraźnie wymienione w niniejszej Polityce Prywatności (np. w punkcie 8 „Narzędzia do analizy sieci”). W oparciu o nasze uzasadnione interesy (takie jak interesy związane z analizą, optymalizacją i ekonomiczną obsługą naszych usług online) korzystamy z treści lub usług udostępnionych przez strony trzecie w celu zintegrowania ich treści i usług, takich jak czcionki. Poniżej zamieszczono listę innych usługodawców, którym zostaną ujawnione dane osobowe zgromadzone za pośrednictwem witryny internetowej lub którzy mogą mieć do nich dostęp:

  • Zewnętrzne czcionki z „fonts.com”. Łączenie czcionek odbywa się za pośrednictwem wywołania zwrotnego na serwerze „fonts.com”, stanowiącego usługę zewnętrznego dostawcy Monotype Imaging Holdings, Inc. Polityka prywatności: https://www.monotype.com/legal/privacy-policy
  • Wykrywanie lokalizacji odbywa się za pośrednictwem Geo IP, usługi „MaxMind” świadczonej przez zewnętrznego dostawcę MaxMind Inc. Polityka prywatności: https://www.maxmind.com/de/privacy_policy
  • Zewnętrzny kod dla architektury JavaScript „jQuery” jest dostarczany przez zewnętrznego dostawcę jQuery Foundation: https://jquery.org
  • Narzędzie analizy sieci w ramach usługi „Google Surveys” zapewnia zewnętrzny dostawca Google Inc. 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA. Polityka prywatności: https://www.google.com/policies/privacy/
  • Narzędzie do zarządzania mediami społecznościowymi „HeyOrca” zewnętrznego dostawcy HeyOrca, Inc. Polityka prywatności: https://heyorca.com/about/privacy-policy/
  • Przetwarzanie wniosków o rezerwację pensjonatu SIGA za pośrednictwem Protel przez zewnętrznego dostawcę protel hotelsoftware GmbH, Europaplatz 8, 44269 Dortmund, Niemcy. Polityka prywatności: http://www.protel.net/de/impressum/ 
     

Zatrudniając podwykonawców do świadczenia naszych usług, podejmujemy odpowiednie prawne środki ostrożności oraz odpowiednie środki techniczne i organizacyjne w celu zapewnienia ochrony danych osobowych zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawowymi.

5 Przekazywanie danych do państw trzecich

Siga ma również prawo do przekazywania Twoich danych osobowych stronom trzecim za granicą, w szczególności spółkom grupy SIGA, o ile jest to właściwe dla przetwarzania danych opisanych w niniejszej Polityce Prywatności. W trakcie tego procesu będą oczywiście przestrzegane wymogi prawne dotyczące przekazywania danych osobowych stronom trzecim. Strony są zobowiązane do zachowania prywatności użytkownika w takim samym zakresie, jak my. Jeśli poziom ochrony danych w danym kraju nie zostanie uznany za równoważny z warunkami szwajcarskimi lub w odniesieniu do RODO, zapewniamy w formie umowy lub w inny sposób, by Twoje dane osobowe mogły być chronione w dowolnym czasie zgodnie ze szwajcarskimi dyrektywami lub ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych UE.

6 Pliki cookie

Nasza witryna internetowa wykorzystuje tak zwane pliki cookie w oparciu o uzasadniony interes. Są to małe pliki tekstowe, które są przechowywane na urządzeniu mobilnym użytkownika, a zapisywane na nim przez przeglądarkę internetową. Gdy użytkownik odwiedza witrynę internetową, plik cookie może być przechowywany w systemie operacyjnym użytkownika. Ten plik cookie zawiera ciąg znaków, który umożliwia jednoznaczną identyfikację przeglądarki, gdy użytkownik ponownie odwiedzi witrynę internetową.

Za pomocą pliku cookie możemy dostosować informacje i usługi w naszej witrynie internetowej do Twoich potrzeb. Pliki cookie pozwalają nam rozpoznać użytkowników witryny. Celem takiego rozpoznawania jest ułatwienie korzystania z naszej witryny internetowej.

Używamy tymczasowych plików cookie. Są one automatycznie usuwane po zamknięciu przeglądarki. Obejmują one w szczególności sesyjne pliki cookie. Przechowują one tak zwany identyfikator sesji, dzięki któremu różne żądania z przeglądarki można przypisać do odpowiedniej sesji. Umożliwia to rozpoznanie komputera po powrocie do witryny. Używamy tego typu plików cookie w celu zapewnienia działania i funkcjonalności naszej witryny internetowej.

Używamy również plików cookie nakładających się na sesje. Pozostają one na dysku twardym po zakończeniu sesji. Dzięki tym plikom możemy sprawić, że nasze usługi będą bardziej przyjazne dla użytkownika.

Funkcjonalne pliki cookie umożliwiają witrynie internetowej zapamiętanie informacji, które mają wpływ na wyświetlanie lub funkcjonowanie strony internetowej, w tym preferencje językowe lub region, w którym się znajdujesz.

Możesz przeglądać i usuwać pliki cookie przechowywane na Twoim komputerze oraz konfigurować je w ustawieniach przeglądarki. Dalsze informacje można uzyskać u producenta lub za pomocą funkcji pomocy przeglądarki internetowej. Wyłączenie plików cookie może spowodować, że niektóre funkcje naszego portalu staną się niedostępne. 
W poniższych linkach można znaleźć informacje na temat usuwania plików cookies w najczęściej używanych przeglądarkach:

7 Piksele, pamięć lokalna i podobne technologie

Wykorzystujemy również inne technologie, takie jak piksele zliczające i pamięć lokalna. Używamy tych technologii w celu określenia, które funkcje są szczególnie popularne, aby stworzyć bardziej spersonalizowany interfejs użytkownika oraz promować istotne dla użytkownika reklamy.

Piksele zliczające (znane również jako czyste GIF-y, obrazy web beacon lub znaczniki pikselowe) to małe jednostki kodu zainstalowane w witrynie internetowej, aplikacji mobilnej lub reklamie. Piksele te mogą pobierać określone informacje o przeglądarce i urządzeniu, takie jak system operacyjny, typ przeglądarki i typ urządzenia, wersja witryny internetowej, odwiedzana witryna internetowa, adres IP i inne podobne informacje.

Pamięć lokalna to standardowa technologia, która umożliwia witrynie internetowej lub aplikacji mobilnej przechowywanie i pobieranie danych na komputerze, telefonie komórkowym lub innym urządzeniu. 
 

8 Narzędzia do analizy i śledzenia stron internetowych

Nasza witryna internetowa wykorzystuje funkcje następujących usług analizy i śledzenia stron internetowych:

  • Google Universal Analytics
  • Google AdWords
  • Google Tag Manager

Szczegółowe informacje dotyczące poszczególnych usług analizy internetowej można znaleźć w poniższych sekcjach.

8.1 Google (Universal) Analytics

Korzystamy, w oparciu o nasze uzasadnione interesy, z Google Analytics, usługi analizy sieci świadczonej przez Google Inc. („Google”), 1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043, USA. Google używa plików cookie.

Korzystamy z Google Analytics, w tym funkcji Universal Analytics. Universal Analytics pozwala nam analizować czynności wykonywane na naszych stronach internetowych za pomocą różnych urządzeń (np. dostęp przez laptopa, a następnie z tabletu). Umożliwia to przypisanie danych, sesji i interakcji pomiędzy wieloma urządzeniami do pseudonimowego identyfikatora użytkownika, co pozwala na analizę aktywności użytkownika przy użyciu różnych urządzeń.

Informacje wygenerowane z pliku cookie na temat korzystania przez użytkownika z tej witryny (w tym adres IP użytkownika) są zazwyczaj przesyłane do serwera Google w USA i tam przechowywane. Firma Google jest certyfikowana zgodnie z Umową o Ochronie Prywatności (Privacy Shield Agreement), która stanowi dodatkową gwarancję zgodności z europejskim prawem o ochronie danych (https://www.privacyshield.gov/participant?id=a2zt000000001L5AAI&status=Active).

Google wykorzystuje te informacje w naszym imieniu w celu oceny korzystania z naszej witryny internetowej przez użytkowników, sporządzania raportów na temat aktywności w witrynie internetowej oraz świadczenia nam innych usług związanych z korzystaniem z witryny internetowej i Internetu. Adres IP podany przez Google Analytics nie będzie łączony z innymi danymi dostarczonymi przez Google.

Używamy Google Analytics wyłącznie z aktywowaną anonimizacją IP. Oznacza to, że adresy IP użytkowników zostaną skrócone przez Google w obrębie państw członkowskich Unii Europejskiej lub w innych państwach będących stronami Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym. Pełny adres IP zostanie przekazany na serwer firmy Google w USA i tam skrócony jedynie w wyjątkowych przypadkach.

Użytkownik może uniemożliwić Google zbieranie i przekazywanie danych wygenerowanych przez pliki cookie i związanych z korzystaniem z witryny internetowej (w tym adresu IP użytkownika) oraz przetwarzanie tych danych przez Google, pobierając i instalując wtyczkę do przeglądarki dostępną pod poniższym linkiem (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en). W wyniku tego działania na urządzeniu użytkownika zostaje zapisany tzw. plik cookie rezygnacji (opt-out cookie), który uniemożliwia zbieranie informacji o użytkowniku w przyszłości, gdy odwiedzi on tę witrynę internetową. Należy jednak mieć świadomość, że nie wszystkie funkcje tej witryny internetowej mogą być wówczas w pełni wykorzystywane. Aby zapobiec śledzeniu przez Universal Analytics różnych urządzeń, należy wycofać zgodę we wszystkich używanych systemach. Więcej informacji na temat Universal Analytics można znaleźć na stronie internetowej: https://support.google.com/analytics/answer/2838718?hl=pl&ref_topic=6010376

Więcej informacji na temat warunków użytkowania i polityki prywatności można znaleźć na stronie: https://marketingplatform.google.com/about/analytics/terms/pl/ https://policies.google.com/?hl=pl.

8.2 Google AdWords

W oparciu o uzasadniony interes, używamy „Google AdWords”, który jest składnikiem internetowego programu reklamowego Google Marketing Services.

Google AdWords tworzy plik cookie na Twoim komputerze („plik cookie konwersji”), jeśli dotarłeś do naszej witryny internetowej za pośrednictwem reklamy Google. Te pliki cookie tracą ważność po 30 dniach. Nie zawierają one danych osobowych i dlatego nie są wykorzystywane do identyfikacji użytkownika. Jeśli odwiedzasz określone strony naszej witryny internetowej, a plik cookie jeszcze nie wygasł, zarówno my, jak i Google będziemy wiedzieć, że użytkownik kliknął na reklamę i został przekierowany do naszej witryny. Każdy reklamodawca Google AdWords ma osobny plik cookie. W związku z tym nie ma możliwości śledzenia plików cookie za pośrednictwem witryn internetowych reklamodawców AdWords. Informacje zebrane przy użyciu plików cookie konwersji służą do generowania statystyk konwersji dla reklamodawców AdWords, którzy wybrali śledzenie konwersji. Nie otrzymujemy żadnych informacji pozwalających na identyfikację użytkownika.

Informacje wygenerowane z plików cookie na temat Twojego korzystania z naszej witryny są zazwyczaj przekazywane na serwer Google w USA i tam przechowywane. Firma Google jest certyfikowana zgodnie z Umową o Ochronie Prywatności (Privacy Shield Agreement), która stanowi dodatkową gwarancję zgodności z europejskim prawem o ochronie danych.  
(https://www.privacyshield.gov/participant?id=a2zt000000001L5AAI&status=Active).

Użytkownik może zrezygnować z reklam związanych z treścią Google. W tym celu należy uzyskać dostęp do łącza https://www.google.de/settings/ads ze wszystkich używanych przeglądarek i dostosować tam wymagane ustawienia.

For more information about Google AdWords Terms of Use and Privacy Policy, visit https://www.google.com/policies/technologies/ads/.

8.3 Google Tag Manager

Używamy również narzędzia „Google Tag Manager” do integracji i zarządzania usługami analitycznymi i marketingowymi Google w naszej witrynie. Google Tag Manager, usługa świadczona przez Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043 („Google”), to rozwiązanie, które umożliwia pozwala marketingowcom zarządzać znacznikami witryn za pomocą jednego interfejsu. Samo narzędzie Tag Manager, które implementuje znaczniki, jest domeną bez plików cookie i nie gromadzi danych osobowych. Narzędzie uruchamia jednak inne znaczniki, które mogą gromadzić dane. Google Tag Manager sam nie uzyskuje dostępu do tych danych. Jeśli wyłączona na poziomie domeny lub pliku cookie, pozostanie ona w mocy dla wszystkich tagów śledzenia zaimplementowanych w Google Tag Manager. Więcej informacji można znaleźć w warunkach korzystania z tej usługi.

Więcej informacji na temat wykorzystania danych Google do celów marketingowych znajduje się na stronie głównej: https://www.google.com/policies/technologies/ads. Polityka prywatności Google jest dostępna pod adresem https://www.google.com/policies/privacy.

Jeśli użytkownik chce zrezygnować z reklam opartych na zainteresowaniach w Google Marketing Services, może dostosować ustawienia i opcje rezygnacji: http://www.google.com/ads/preferences.

8.4 Hotjar

Dla ulepszenia korzystania z naszych stron internetowych używamy funkcji oprogramowania Hotjar (https://www.hotjar.com, Hotjar Ltd., St Julians Business Centre, 3, Elia Zammit Street St Julians STJ 1000, Malta). Hotjar pozwala na analizę zachowania użytkowników na naszych stronach internetowych. W tym celu Hotjar pozostawia pliki cookies na urządzeniach końcowych użytkowników i może zapisywać ich dane, jak np. informacje o przeglądarce, systemie operacyjnym, czasie pozostania na stronie itd. Informacje pozyskane przez pliki cookies na temat korzystania przez Państwa z naszych stron internetowych są z reguły przesyłane na serwer firmy Hotjar Ltd. i tam zapisywane. Więcej na temat bezpieczeństwa i przetwarzania danych przez Hotjar Ltd. można znaleźć pod linkiem https://www.hotjar.com/privacy. Korzystając z pluginu przeglądarki mogą Państwo zapobiec przesyłaniu do firmy Hotjar Ltd. i wykorzystywaniu informacji zebranych przez pliki cookies. Poniższy link przekierowuje do odpowiedniego pluginu: https://www.hotjar.com/legal/compliance/opt-out.

9 Wtyczki socjalne

W naszej witrynie zamieściliśmy linki do naszych profili w następujących portalach społecznościowych:

  • Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, USA
  • Google Inc., 1600 Amphitheatre, Parkway, Mountain View, CA 94043, USA
  • Instagram Inc., 1601 Willow Road, Menlo Park, California 94025, USA
  • Twitter Inc., 1355 Market Street, Suite 900, San Francisco, CA 94103, USA
  • YouTube, a service operated by Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA
  • LinkedIn Inc., 2029 Stierlin Ct, Mountain View, CA 94043, USA
  • Xing SE, Dammtorstrasse 30, 20354 Hamburg, Niemcy

Po otwarciu linku do jednego z naszych profili na portalach społecznościowych następuje bezpośrednie połączenie między przeglądarką a serwerem sieci społecznościowej. Dzięki temu sieć otrzymuje informacje o tym, że odwiedziłeś(-aś) naszą witrynę internetową ze swojego adresu IP i kliknąłeś(-aś) link. Jeśli uzyskasz dostęp przez link do sieci po zalogowaniu się na swoje konto, zawartość naszej strony może być powiązana z Twoim profilem w sieci. Oznacza to, że sieć może przypisać odwiedziny naszej witryny bezpośrednio do Twojego konta użytkownika, a my otrzymamy dane osobowe, takie jak imię i nazwisko, adres e-mail, lokalizacja, lista znajomych i zdjęcie profilowe. Na podstawie tych danych możemy udostępniać pewne funkcje na stronach internetowych. Jeśli chcesz temu zapobiec, wyloguj się przed kliknięciem odpowiednich linków. Przypisanie odbywa się zawsze, jeśli zalogujesz się do odpowiedniej sieci po naciśnięciu linku.

Jeśli jesteś zalogowany(-a) w sieci społecznościowej, podczas wizyty w naszej witrynie internetowej za pośrednictwem konta użytkownika, dany dostawca może również przypisać wizytę na stronie do Twojego konta użytkownika. Jeżeli korzystasz z wtyczek, odpowiednie informacje są również przekazywane bezpośrednio do serwera sieci społecznościowej w USA i tam przechowywane. Informacje te zostaną również umieszczone na Twoim koncie w sieci społecznościowej i wyświetlone Twoim kontaktom.

Nawet jeśli nie zalogujesz się do dostawców wtyczek podczas odwiedzania naszej witryny, dane zebrane przez wtyczki mogą zostać przypisane do Twojego konta użytkownika. Wtyczka ustawia plik cookie z identyfikatorem za każdym razem, gdy witryna internetowa jest wywoływana. Ponieważ przeglądarka użytkownika wysyła ten plik cookie dobrowolnie przy każdym połączeniu z serwerem danego dostawcy, sieci społecznościowe mogą utworzyć profil dotyczący witryny, którą wywołał użytkownik należący do identyfikatora. Jeśli to konieczne, możliwe jest późniejsze przypisanie tego identyfikatora – na przykład przy późniejszym zalogowaniu się do dostawcy – ponownie do osoby.

Ponadto w ustawieniach przeglądarki można wybrać opcję „Blokuj pliki cookie od dostawców zewnętrznych”. Przeglądarka nie wyśle wówczas żadnych plików cookie do danego serwera sieci społecznościowej. Jednak przy tym ustawieniu, oprócz wtyczek mogą przestać działać inne funkcje innych operatorów na różnych stronach.

Więcej informacji na temat celu i zakresu gromadzenia danych oraz ich dalszego przetwarzania i wykorzystywania można znaleźć w polityce prywatności danego dostawcy:

Znajdziesz tam również dodatkowe informacje na temat swoich praw i opcji ochrony swojej prywatności oraz prawa do sprzeciwu wobec tworzenia profili użytkowników.

10 Twoje prawa

Jeżeli podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest nasz uzasadniony interes, możesz w każdej chwili sprzeciwić się przetwarzaniu Twoich danych osobowych, a my dokładnie przeanalizujemy Twoją prośbę.

W każdej chwili możesz cofnąć udzieloną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Ponadto przysługuje Ci prawo dostępu do Twoich danych osobowych, a także ich korekty, usunięcia, ograniczenia przetwarzania i transferu. Jeśli uważasz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy o ochronie danych osobowych lub Twoje prawa do ochrony danych osobowych zostały w jakikolwiek sposób naruszone, możesz również złożyć skargę do organu nadzoru. W przypadku Szwajcarii byłby to Szwajcarski Federalny Komisarz ds. Ochrony Danych i Informacji (Swiss Federal Data Protection and Information Commissioner, FDPIC).

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, pytań, sugestii lub próśb prosimy o kontakt: webmaster@siga.swiss

11 Korzystanie z witryny przez osoby niepełnoletnie

Witryna internetowa jest skierowana do dorosłych odbiorców. Zabrania się nieletnim, w szczególności nieletnim poniżej 16 roku życia, przekazywania nam danych osobowych lub rejestrowania się w celu korzystania z usług. Jeśli zauważymy, że takie dane zostały nam przekazane, zostaną one usunięte z naszej bazy danych. Rodzice (lub prawni opiekunowie) małoletniego mogą się z nami skontaktować i złożyć wniosek o anulowanie lub wyrejestrowanie.

12 Bezpieczeństwo danych

Podejmujemy techniczne i organizacyjne środki ostrożności w celu ochrony Twoich danych osobowych przed naruszeniem, utratą, zniszczeniem lub dostępem osób nieupoważnionych, a także w celu ochrony Twoich praw oraz przestrzegania obowiązujących przepisów o ochronie danych osobowych.

Podejmowane działania mają na celu zapewnienie poufności i integralności danych osobowych oraz zapewnienie dostępności i niezawodności naszych systemów i usług w zakresie długoterminowego przetwarzania danych osobowych. Kroki te powinny również zapewnić szybkie przywrócenie dostępności danych i dostępu do nich w przypadku wystąpienia incydentu fizycznego lub technicznego.

Nasze przetwarzanie danych i środki bezpieczeństwa są stale ulepszane zgodnie z rozwojem technologicznym.

Bardzo poważnie podchodzimy również do kwestii ochrony danych wewnątrz naszej firmy. Nasi pracownicy i zatrudnione przez nas firmy serwisowe zobowiązują się do zachowania poufności i przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych. Co więcej, dostęp do danych osobowych przysługuje im wyłącznie w niezbędnym zakresie.

13 Zmiany w polityce prywatności

Zastrzegamy sobie prawo do zmiany niniejszej polityki prywatności w dowolnym czasie, zgodnie z obowiązującymi przepisami o ochronie danych osobowych.

Historia zmian 

04.05.2020
• Pierwsza wersja 

07.09.2020
• Usunięto klauzule EU-US Privacy Shield 
• Uzupełnienie - spotkania internetowe z Zoom & Hotjar 
• Dostosowanie adresu Google (nowy IE) 
• Uzupełnienie - nowy sklep internetowy shop.siga.swiss

Witami na stronie internetowej SIGA . , aby zobaczyć treści dla swojej lokalizacji.